nedjelja, 20. listopada 2019.

Da se predstavimo: što je to Kultura STINE?

Udruga Kultura STINE osnovana je s ciljem poticanja, promicanja i razvoja klesarstva, ručne obrade kamena u prirodnom mediteranskom okruženju Istre i Dalmacije.

Život ljudi na ovim prostorima tisućljećima je vezan uz materijal naziva KAMEN-GROTA koji se sve više koristi pri izgradnji novih objekata, a svijest o potrebi restauracije kamenih spomenika kulture počela se u posljednje vrijeme na pravi način razvijati u privatnom dijelu sektora zaštite i očuvanja spomenika kulture. Ipak, još je uvijek prisutan nedostatak SVIJESTI O POTREBI ULAGANJA U OBRAZOVANJE KADROVA ZA RAD na očuvanju spomenika kulture ili nepokretne kulturne baštine koja uključuje fasade i pročelja. U tom smislu pojedini gradovi financiraju programe obnove ili povlače sredstva iz namjenskih programa europskih fondova što je samo po sebi pohvalno, međutim, kod dodjele poslova događa se da radove dobivaju građevinski lobiji koji nemaju uposlene kadrove za kvalitetnu izvedbu, a nije rijetki slučaj da i neznanje vlada među nadzornim organima, konzervatorima (devalvacija struke), prema kojima je i usmjereno djelovanje Udruge Kultura STINE, a za što je recentni primjer restauracija i konzervacija na objektu Kaštel Grimani-Morosini u Svetvinčentu!

















Kultura STINE teži okupljanju građana kroz organiziranje savjetovanja, predavanja i radionica o klesarstvu i restauraciji kamene plastike s ciljem razvijanja svijesti o POVEZANOJ KULTURI ŽIVLJENJA. Na taj način bi se  poboljšala kvalitete izvedbe klesarskih radova u starim urbanim i ruralnim jezgrama. Također, želja nam je stvoriti podlogu za nova dizajnerska rješenja temeljena na elementima mediteranske i hrvatske baštine koja će se izgledom (ručnom obradom) interpolirati u novoizgrađene objekte. Time će im udahnuti duh prošlog vremena s ciljem očuvanja identiteta i posebnosti podneblja u kojem živimo, ali će ih istovremeno učiniti privlačnima generacijama koje dolaze, i turistima naravno.

Piše: T. Perković

Nema komentara:

Objavi komentar

Prva radionica upoznavanja i izučavanja tehnike ručne obrade kamena ZIMA 2024

   "Kamen je tu da ostane, a tradicija da se održi!"