ponedjeljak, 7. listopada 2019.

Kultura Stine s ručnom obradom kamena na Design Districtu u Rovinju

Ove godine novoosnovana udruga Kulura Stine kao jedini lokalni izlagač u branši izlaže na Design Districtu organiziranom u prostorima Stare Tvornice duhana Rovinj.
Prilika je to da njezin osnivač Mate Pribilović pokaže znanje stečeno u bračkoj i londonskoj školi te postavi nove visoke standarde u upotrebi istarskog i dalmatinskog kamena u modernoj arhitekturi. S tim u svezi nužno je reći da bi se kamen kao najkvalitetnija lokalna sirovina mogao u većoj mjeri uklopiti u novoizgrađene stambene, gospodarske i turističke objekte koji niču u Hrvatskoj, a tu presudnu i dragocjenu ulogu igraju arhitekti koji posreduju između investitora i konzumenata turističkog proizvoda.
Umjetan materijal ne može zamijeniti kvalitetu kamena koji je duboko utkan u našu tradiciju i baštinu i koji svakako treba naučiti više valorizirati kako bismo očuvali vlastiti identitet nužan za preživljavanje u modernim uvjetima života i trendovima održive ekonomije (Kamen Pazin).
Tehnika koju Pribilović koristi nije se promijenila od rimskih vremena i  može se naći na objektima od iznimne kulturno-povijesne važnosti u Rovinju kao i širom naše jadranske obale. To je tehnika koja čini tehnologiju dizajna koja se koristi u našoj Udruzi. Zanimljivo je da su istu tehniku, između ostalih koristili arhitekt Andrea Palladio  i klesar Marin s Raba kao i mnoga druga poznata imena struke širom Mediterana.
Udruga Kultura stine za cilj ima očuvanje kamene baštine, njezinu restauraciju gdje je to potrebno i stvaranje modernog dizajna na tragu te iste baštine koji će objektima udahnuti novu svježinu i postati njezina dodana vrijednost.

 Set klesarskog alata

Piše: T. Perković

Nema komentara:

Objavi komentar

Prva radionica upoznavanja i izučavanja tehnike ručne obrade kamena ZIMA 2024

   "Kamen je tu da ostane, a tradicija da se održi!"